logo
Contacteaza-ne:
Email: secretariat@socola.eu

Ministerul Culturii partener în campania „Salvați istoria Iașului - Salvați Casa Creangă”

Comunicat de Presă
Campania de strângere de fonduri: „Salvați  istoria Iașului -Salvați Casa Creangă„
Ministerul Culturii partener în campania „Salvați istoria Iașului - Salvați Casa Creangă”

 

Ministrul Culturii Vlad Alexandrescu a fost prezent sâmbătă, 30 ianuarie 2016 la Institutul de Psihiatrie „Socola” pentru a vizita „Casa Creangă”.

În urma vizitei, ministrul Vlad Alexandrescu a propus ca Ministerul Culturii să fie partener în Campania de strângere de fonduri „Salvați  istoria Iașului -Salvați Casa Creangă„ derulată de Institut.

    „Ministerul Culturii va deveni partener în această campanie și sunt mândru să contribui cu un gest simbolic de solidaritate la proiectul început de dumneavoastră domnule manager la Institutul Socola”, a declarat ministrul Culturii Vlad Alexandrescu.

Ministrul Culturii a apreciat că în acest moment singura soluție de finanțare a acestui proiect este colecta publică lansând un apel la bunăvoința comunității locale în vederea sprijinirii campaniei inițiate de Institutul     „Socola”.

Ministerul Culturii este foarte atent la faptul că obiective de patrimoniu clasate în categoria B așa cum este și acesta se distrug în fiecare zi. În momentul de față sunt multe șantiere începute care nu sunt terminate și din acest motiv, în anul 2016, nu poate fi vorba să începem noi șantiere. Prin urmare, soluția pentru această clădire este cea propusă de Institutul de Psihiatrie „Socola” o campanie de strângere de fonduri. Contez pe bunăvoința și buna credință a comunității locale și aici mă refer la persoanele private, agenți economici care doresc să remarce că această clădire funcționează din 1804, că este prima școală de învățământ teologic românesc unde a învățat și Creangă și care este în această stare de delabrare care am văzut-o acum”, a declarat Vlad Alexandrescu.

    Deși Ministerul Culturii nu dispune de banii la buget pentru proiecte noi de restaurare, ministrul a ținut să sublinieze că a venit la Iași pentru că îi pasă de toate monumentele de patrimoniu.

    „Am venit la Iași pentru că mă interesează tot ce se întâmplă cu patrimoniul național. Dacă ar fi să ne rezumăm la monumentele pe care le putem restaura cu bugetul de 0,01 la suta din PIB pe care cultura îl are în 2016, atunci am asista cu liniște cum se dărâmă 90 la sută din monumentele  istorice din această țară. Eu cred că un ministru al culturii responsabil nu poate să spună nu am bani deci nu mă duc acolo, ba mă duc acolo pentru că mă doare faptul că această școală în care a învățat Creangă este în pericol de prăbușire. Pentru fiecare caz putem gândi soluții împreuna cu comunitatea locală”, a precizat ministrul Culturii Vlad Alexandrescu

    La rândul său managerul Institutului  de Psihiatrie „Socola” a apreciat că  prezența ministrului Culturii la Iași este un semnal că mesajul campaniei a avut impact în rândul opiniei publice.
    Prezența ministrului Culturii la Institutul „Socola” este un semnal că această campanie a avut impact , iar, mesajul nostru a fost auzit. Faptul  că ministru a ajuns la Casa Creangă arată că se preocupă și îl interesează soarta acestor clădiri, iar, mesajul de susținere a campaniei noastre  transmis de domnia sa în spațiu public este suficient pentru noi. Sperăm ca parteneriatul cu Ministerul Culturii va da un imbold și firmelor de construcții pentru a duce la bun sfârșit acest proiect”, a declarat dr. Gabriel Oprișanu, managerul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași.

Prezent la întâlnirea cu ministrul Culturii a fost și istoricul Leonidas Rados care a adus câteva argumente pentru care această clădire să fie salvată.
Este un loc încărcat de istorie și foarte rău ar fi să se piardă .În această clădire a funcționat Seminarul Veniamin Costache fondat în anul 1804 și funcțional până în anul 1885 când s-a mutat în Iași. Aici a fost o pleiadă de profesori foarte mari care au făcut cinste învățământului românesc. Tot aici s-a discutat și „Unirea Principatelor”, Neofit Scriban, președintele Comitetului Unionist, a fost vizitat la Socola de trimisul lui Napoleon al III-lea”, a declarat dr. Leonidas Rados, şeful Departamentului de Istorie a culturii din cadrul Institutului de Istorie Iași.

***
Persoanele care doresc să sprijine acest proiect pot face donații în următoarele conturi:
RO33TREZ40620F370100XXXX. TREZORERIA IASI INSTITUTUL DE PSIHIATRIE SOCOLA, CUI4541165.
sau în conturile deschise la Sucursala BCR Iași:

RO38 RNCB 0175 0336 1957 0001 USD
RO54 RNCB 0175 0336 1957 0004 EUR
RO81 RNCB 0175 0336 1957 0003 RON


Pentru mai multe informații legate de activitatea Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași puteți accesa pagina oficială de Facebook a unității la următorul link:https://www.facebook.com/pages/Institutul-de-Psihiatrie-Socola/100593420282193