logo
Contacteaza-ne:
Email: secretariat@socola.eu

Transformarea spitalului in Institutul de Psihiatrie Socola - Conferinta

Reprezentanti de la Ministerul Sanatatii (MS) au fost prezenti ieri la Spitalul de Psihiatrie Socola din Iasi la o conferinta privind transformarea unitatii medicale in Institut de Psihiatrie Socola. La eveniment, alaturi de parlamentari ieseni au participat secretarul de stat Alin Tucmeanu si consilierul Ovidiu Oprisanu, ambii de la MS. Este singura unitate medicala de psihiatrie din tara care a reusit sa obtina statutul de institut. Managerul institutului a prezentat si un bilant al activitatii din anul 2014. De cand a preluat sefia unitatii medicale, dr. Lucian Burlea a reusit intr-un singur an sa reduca arieratele de la 4.229.000 lei pana la 1.117.00 lei si se doreste ca pana la sfarsitul trimestrului unu din anul viitor acestea sa ajunga la zero. Un alt obiectiv important care este pe punctul de a fi incheiat se refera la infiintarea celui de-al treilea Centru de sanatate mintala, absolut necesar pentru ingrijirea bolnavului psihic la domiciliu.

"Munca din acest an a fost incununata de infiintarea Institutului de Psihiatrie Socola Iasi. Ca institut, dezideratele noastre pentru viitor sunt cercetare clinica in psihiatrie si dezvoltarea psihiatriei comunitare; cercetare in psihiatria sociala care cuprinde studii in epidemiologia bolilor psihice privind sanatatea mintala in România si strategii de imbunatatire a sanatatii mintale la nivel local si national; cercetare interdisciplinara si transdisciplinara in psihiatrie si neurostiinte; cercetare in psihologia judiciara si psihiatria medico-legala; cercetare in psihologia clinica, psihopatologie si psihoterapie; formare profesionala si studii aprofundate in psihopatologie si psihiatrie; colaborare internationala si proiecte europene", a declarat dr. Lucian Burlea, manager al Institutului de Psihiatrie Socola Iasi.

In decursul acestui an, in spital, ambulatoriul de specialitate si cele doua centre de sanatate mintala au fost acordate servicii mediale unui numar de 817 pacienti cu afectiuni cronice, a pacientilor cu diverse tipuri de tulburari psihice in regim de spitalizare de zi, spitalizare continua sau tratament in ambulatoriu de specialitate si la domiciliu prin echipele mobile. Unitatea medicala a demarat o activitate de prevenire si combatere a afectiunilor psihice prin actiuni educative in randul parintilor in vederea dezvoltarii abilitatilor sociale si emotionale ale copiilor, urmand ca acest proiect sa fie dezvoltat prin parteneriate cu scoli din Iasi.

sursa: Bzi.ro