Cuvântul placebo reprezintă forma la viitor a verbului latin placeo = a plăcea. „Voi Plăcea” poate fi văzută ca o promisiune a pacientului și definește așteptările lui legate de tratament.
1811 – Dicționarul Medical Hooper’s: „orice procedeu medical care este folosit mai mult pentru plăcerea pacientului decât în beneficiul obiectiv al acestuia”.
Prima substanță folosită ca Placebo este apa, numită pretențios „aqua simplex”. Odată cu creșterea nivelului socio-cultural al pacienților, apa a trebuit să fie sterilizată și îmbuteliată în fiole.
Mergând spre istoria recentă a medicinei, efectul placebo a căpătat o nouă valență, și anume acea de „investigator”. În conformitate cu principiul medicinei bazate pe dovezi, orice medicament nou introdus trebuie să fie susţinut prin Trialurile Clinice. Astfel, efectul placebo este menit să valideze sau să infirme eficacitatea unui medicament. Studiul Randomizat placebo dublu orb devine golden standard.
1930 – Harry Gold de la Universitatea Cornell conduce primul Studiu Clinic: xantinele nu sunt mai eficiente în tratarea anginei pectorale versus placebo.
Citiți continuarea materialului, accesând link-ul următor: Placebo
Articol scris de dr. Radian-Alexandru Olaru, medic rezident psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași.