Alianţă germano-chineză pentru testarea unui potenţial vaccin împotriva SARS-CoV-2

456

Alianţa germano-chineză Biontech-Fosun Pharma a anunţat miercuri, 6 august 2020, începerea unor studii clinice pentru testarea unui vaccin potenţial împotriva noului coronavirus pe un grup de peste 100 de persoane în China.

„72 de participanţi au primit deja vaccinul BNT162b1, după aprobarea acestuia de către autorităţile de reglementare chineze”, au precizat reprezentanţii celor două companii într-un comunicat. Aceste teste vor avea obiectivul „de a confirma inocuitatea şi imunogenitatea observate în rândul participanţilor la studii efectuate în Statele Unite şi în Germania”, precizează comunicatul.

Testele clinice vor trebui să fie realizate pe un total de 144 de persoane, cu vârste cuprinse între 18 şi 55 de ani, în cadrul unui studiu randomizat.

BNT162b1 este unul dintre cele patru proiecte de vaccinuri dezvoltate de compania Biontech pe baza tehnologiei care utilizează ARN mesager (mRNA), pe care o deţine în portofoliul său de patente medicale.

Un vaccin similar, BNT162b2, face obiectul unui parteneriat încheiat de Biontech cu grupul american Pfizer şi care nu vizează teritoriul chinez.

Biontech şi Pfizer au anunţat încheierea primelor studii cu rezultate concludente la începutul lunii iulie, după efectuarea unor teste pe un grup de 45 de persoane. Acel proiect a intrat la sfârşitul lunii iulie în faza studiilor clinice pe scară largă, ce vor fi realizate pe 30.000 de voluntari cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani.

Obiectivul celor două grupuri farmaceutice este acela de „a fabrica 100 de milioane de doze înainte de încheierea anului 2020” şi „potenţial a peste 1,3 miliarde de doze înainte de sfârşitul anului 2021”.

În paralel, compania germană Biontech a anunţat în martie că a încheiat un parteneriat cu grupul chinez Fosun Pharma, pentru „a dezvolta şi a comercializa” un vaccin de tip BNT162 în China.

Compania Fosun Pharma, înfiinţată la Shanghai în 1994, este deţinută majoritar de conglomeratul chinez Fosun International, ale cărui activităţi variază de la turism şi industria agroalimentară până la finanţe şi sănătate.

Cursa vaccinurilor împotriva COVID-19 a fost deja lansată la nivel planetar, iar 26 de vaccinuri candidate se află în prezent în etapa studiilor clinice (teste pe pacienţi umani) şi 139 în etapa de evaluare preclinică, potrivit statisticilor furnizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Sursa: AGERPRES