Cea mai importantă manifestare științifică a anului – Zilele Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași

635

Sute de medici de specialități diferite, psihologi, asistenți medicali și kinetoterapeuți sunt prezenți la Iași, în perioada 2 – 7 octombrie 2023, la cea mai importantă manifestare științifică a anului: Zilele Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași.

Având în spate un istoric impresionant de educație medicală, acest eveniment științific își propune să aducă în atenția specialiștilor, dar și a marelui public, una dintre problemele acute ale societății contemporane – agresivitatea, văzută ca o dimensiune a psihicului uman.

„Zilele Institutului de Psihiatrie Socola reprezintă evenimentul care ne determină pe noi cei de astăzi să ducem mai departe moștenirea științifică lăsată de numele mari ale psihiatriei ieșene. În același timp, însă, ne obligă să ne aplecăm și mai mult asupra problemelor lumii contemporane, care se reflectă, influențează și chiar condiționează destinul pacienților psihiatrici și care pot naștere unor conflicte morale și sociale greu de gestionat”, a declarat dr. Cristina-Elena Dobre, managerul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași.

Astfel, în zilele de 2 și 3 octombrie, la Biblioteca Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași, asistenți medicali din întreaga țară dezbat pe baza temelor propuse de specialiștii Institutului, subiectul central constituindu-l „agresivitatea în tulburările psihice”.

„Agresivitatea în cuplurile cu adicție la alcool”, „Agresivitatea pacienților cu demență în boala Alzheimer”, „Abordarea pacientului psihiatric cu risc de agresivitate” sau „Calitatea vieții în depresie” sunt doar o parte dintre subiectele  abordate în primele două zile ale evenimentului.

De miercuri, 4 octombrie, și până sâmbătă, 7 octombrie, la Palas Congress Hall, sala Chopin, vor avea loc Școala de vară și Conferința Națională „Agresivitatea – O dimensiune a psihicului uman”.

Discuțiile, care vor fi moderate de specialiștii Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași, vor aduce în prim-plan subiecte de maxim interes în actualul context social: „Evaluarea riscului de violență”, „Agresivitatea și dimensiunea ei în tulburările psihice”, „Agitația psiho-motorie în demențe”, „Abordarea terapeutică a agresivității pacientului prin creșterea nivelului de inteligență socială”, „Burnout și agresivitate – abordare imunopsihologică”, „Perspective asupra modulării agresivității prin psihoterapie facilitată de realitate virtuală imersivă”, „Agresiune și vis – manifestări motorii în tulburarea de somn REM”, „Managementul furiei si al comportamentului agresiv”, „În ce mod poate influența inteligența artificială actul medical și relația medic pacient” ș.a.m.d.

Vineri, 6 octombrie, în Sala Vivaldi a Palas Congress Hall, va avea loc sesiunea de E-postere, în cadrul căreia una dintre temele propuse este „În ce mod poate influența inteligența artificială actul medical și relația medic pacient”.

Punctul central al manifestărilor va fi reprezentat de dezbaterea „Agresivitatea, o dimensiune a societății românești contemporane”, care va avea loc joi, 5 octombrie, de la orele 17:30, la Palas Congress Hall, sala Chopin, și la care și-au anunțat participarea reprezentanți ai tuturor instituțiilor implicate în gestionarea acestui fenomen social.

„Agresivitatea este o problemă actuală, pe care o întâlnim pe toate palierele societății, în familie, pe stradă, la serviciu și chiar în mediul spitalicesc. Este un fenomen care ia amploare și care necesită găsirea unor soluții imediate. În acest sens, dezbaterea pe care o vom organiza joi, 5 octombrie, va putea constitui un punct de plecare în găsirea celor mai bune soluții de gestionare și control a acestui fenomen care tinde să se generalizeze la nivelul societății contemporane”, a mai spus dr. Cristina-Elena Dobre.

Manifestările sunt creditate cu 26 credite EMC de către Colegiul Medicilor din România, iar Colegiul Psihologilor din România acordă: un credit/oră/participare workshop, un credit/oră/participare prezentare, două credite/prezentare lucrare, cinci credite/susținere workshop, cinci credite/susținere prezentare în plen (fără să se depășească un maxim 8 credite/zi).

De asemenea, Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România acordă credite EMC pentru asistenții medicali. Fizioterapeuții vor beneficia de creditare prin echivalarea individuală a certificatelor de participare la Colegiul Fizioterapeuților.