Institutul de Psihiatrie „Socola” Iaşi a inaugurat, de Ziua Copilului, cel mai modern Compartiment de Neuropsihiatrie Infantilă din Regiunea de Nord-Est, destinat îngrijirii copiilor şi adolescenţilor cu afecţiuni psihiatrice.
Managerul Institutului de Neuropsihiatrie Socola, dr. Elena Cristina Dobre, a declarat că acest nou compartiment are 20 de paturi, iar cheltuielile pentru renovarea şi dotarea acestuia au fost de aproximativ 100.000 de euro.
Potrivit sursei citate, acest Compartimentul de Neuropsihiatrie Infantilă al Institutului de Psihiatrie Socola Iaşi funcţionează de la 1 iunie într-un spaţiu complet renovat, utilat şi dotat la standarde înalte, specialiştii de aici beneficiind de cele mai moderne instrumente pentru diagnosticarea şi tratamentul copiilor cu afecţiuni psihiatrice.
„Institutul de Psihiatrie Socola a început un amplu proces de dezvoltare a capacităţii de tratare şi îngrijire a copiilor şi adolescenţilor cu afecţiuni psihiatrice, operaţiune care necesită investiţii substanţiale atât în renovarea clădirilor, cât şi în asigurarea dotărilor necesare pentru creşterea aptitudinilor clinice în diagnosticul şi managementul de specialitate”, a declarat dr. Cristina Elena Dobre.
Aceasta a menţionat că în prezent România se confruntă cu o creştere a numărului de minori cu tulburări de dezvoltare de atenţie, precum şi din spectrul autist; cu o creştere a numărului de cazuri de copii şi adolescenţi care consumă substanţe psihoactive precum etnobotanice, droguri sau alcool şi cu o creştere a ratei de suicid sau ideaţie suicidară la copiii din familiile monoparentale sau cu un părinte sau ambii sunt plecaţi în străinătate.
„În acest context, inaugurarea acestui Compartiment nu face altceva decât să demonstreze capacitatea de adaptare a Institutului la provocările venite din sfera afecţiunilor psihiatrice întâlnite la copii şi adolescenţi. Acesta este primul pas în vederea înfiinţării unei Secţii de sine stătătoare, cu 25 de paturi şi cu o linie de gardă care să răspundă prompt solicitărilor actuale. Având în vedere şi faptul că prevalenţa bolilor mintale la copilul şi adolescentul din România ar putea deveni o povară asupra societăţii în ceea ce priveşte costurile economice în anii următori, considerăm că este foarte important să abordăm nevoile de sănătate mintală ale copiilor şi adolescenţilor în prezent, altfel existând riscul ca aceste costuri să fie mult mai mari”, a mai spus dr. Cristina-Elena Dobre.
La Institutul de Psihiatrie „Socola” Iaşi sunt trataţi anual, în medie, 600 de copii şi adolescenţi cu afecţiuni psihiatrice.
Sursa: AGERPRES