Terapia cognitiv comportamentală reprezintă un tratament eficient pentru pacienții a căror depresie nu a răspuns la antidepresive. Rezultatul pe termen lung nu este însă cunoscut. Studiul care urmează este un follow up al studiului CoBalT și analizează eficiența terapeutică și economică a terapiei cognitiv comportamentale ca tratament complementar al terapiei standard (care include tratament medicamentos pe o durată de 3-5 ani) a pacienților cu depresie rezistentă la tratament.
Terapia cognitiv comportamentală îmbunătățește abilitatea pacientului de a-și gestiona dispoziția, acest beneficiu având potențialul de a se păstra și după terminarea terapiei. Însă, există puține dovezi privind eficiența acesteia pe termen lung. Multiple studii prezintă situația la final și deși există dovezi că TCC (terapia cognitiv comportamentală) este eficientă ca rezultate și economic pe termen mediu (6-12 luni, multe dintre aceste studii sunt realizate pe eșantioane mici (mai puțin de 75 de participanți pe grup)
Studiile asupra prevenției recăderii (efectuate pe 40, respectiv 158 de participanți și urmărite la 4 și 6 ani) au demonstrat eficiența TCC pe termen lung la pacienții cu depresie reziduală (nu majoră).
Citiți continuarea materialului aici: Eficiența pe termen lung și beneficiul tcc ca adjuvant al farmacoterapiei în depresia rezistentă la tratament
Articol scris de dr. Elena-Rodica Popescu, medic rezident psihiatrie – Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași