Imunitatea dată de coronavirus ar putea fi mult mai mare decât se ştia până acum STUDIU

647
Image: 516297519, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no

Veşti bune de la Karolinska Institute din Suedia, una dintre primele zece universităţi medicale din Europa, renumită pentru cercetare şi inovaţie. Un studiu făcut aici arată că imunitatea dată de COVID ar putea fi mult mai mare decât ştiam până acum şi explică numărul mare de persoane cu forme uşoare sau asimptomatice.

Nu e un secret că organismul are mai multe moduri în care luptă cu agenţii patogeni. Unul este cel prin care dă anticorpi după ce trece prin boală. Un altul este însă răspunsul celular. Avem în noi aşa numitele celule T, globule albe sangvine, un fel de bodyguarzi naturali care ne apără de virusuri şi bacterii. Mecanismul, arată studiul suedez, funcţionează şi în cazul bolii Covid.

Ce au făcut imunologii din Suedia? Au analizat un lot de 200 de pacienţi care au trecut prin boală asimptomatic sau cu simptome uşoare şi au observat că mulţi dintre ei nu au avut anticorpi, dar au avut răspuns celular T. Cum se traduce asta? Dacă nu apar anticorpi la analizele prin testele serologice, asta nu înseamnă că cei care au trecut prin boală sunt din nou vulnerabili la virus.

Cercetarea are, totuşi, limitările sale, pentru că este făcută pe un grup restrâns într-o ţară cu o evoluţie diferită a infectărilor, însă, pe viitor, i-ar putea ajuta pe experţii care se ocupă de tratamente şi vaccinuri anti-COVID să găsească modalităţi prin care acestea să genereze un răspuns imun în organism, asemănător celui dat de celulele – minune T.

Dacă vă întrebaţi cum anume puteţi afla dacă aţi dobândit imunitate cu ajutorul celulelor T, nu există veşti bune. Acest lucru se poate afla doar în anumite laboratoare specializate.

Sursa: Mediafax