Luna mondială Alzheimer

1403

Desfăşurată pe parcursul lunii septembrie, campania mondială pentru cunoaşterea şi combaterea maladiei Alzheimer culminează cu marcarea, în data de 21, a Zilei mondiale pentru combaterea Alzheimer.

Două din trei persoane consideră că la nivelul ţării lor există o înţelegere minimă sau nu există înţelegere faţă de persoanele afectate de demenţă/Alzheimer, iar stigmatizarea şi dezinformarea continuă să rămână o problemă globală în condiţiile în care numărul celor afectaţi este în creştere, potrivit www.worldalzmonth.org.

Lansată de către Federaţia Internaţională pentru Alzheimer (Alzheimer Disease International – ADI), în 1994, cu sprijinul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), este motivată de necesitatea de a face cunoscută această boală pentru a opri stigmatizarea persoanelor afectate de ea, dar şi pentru a susţine cercetarea în domeniu, în prezent neexistând un tratament pentru vindecarea celor bolnavi.

La fiecare trei secunde, o persoană din lume dezvoltă o formă de demenţă, potrivit ADI, www.worldalzmonth.org. Prin urmare, în această zi organizaţiile din domeniu se reunesc şi colaborează pentru a crea mesaje de informare despre demenţă pentru a fi transmise de către mass-media la nivel global, urmărind ca acestea să fie accesibile tuturor cetăţenilor dar şi factorilor de decizie politică.

Decizia de a desfăşura o campanie pe parcursul unei lunii „World Alzheimer’s Month”, a fost luată de Federaţia Internaţională pentru Alzheimer, în 2012, pentru a permite asociaţiilor de la nivel naţional şi local axate pe măsuri ce se impun în cazul bolilor neurologice să extindă amploarea programelor şi evenimentelor de informare şi de sensibilizare. În acest sens, organizaţia „The Purple Elephant”, atrage atenţia asupra bolii prin iluminarea pe 21 septembrie a unor clădiri în oraşele din Toronto, Chicago, New Orleans şi Vancouver, în culoarea purpuriu, potrivit www.daysoftheyear.com.

Federaţia Internaţională pentru Alzheimer a fost fondată în 1984 şi cuprinde asociaţii axate pe maladia Alzheimer din întreaga lume. Misiunea ADI este de a îmbunătăţi calitatea vieţii persoanelor cu demenţă şi a familiilor acestora din întreaga lume.

Demenţa este un nume folosit pentru sindroamele progresive ale creierului care afectează memoria, gândirea, comportamentul şi emoţiile. Demenţa este principala cauză a dizabilităţii şi a dependenţei în rândul persoanelor în vârstă. Există peste 100 de forme de demenţă. Cea mai cunoscută formă de demenţă este boala Alzheimer, care reprezintă 50-60% din toate cazurile. Demenţa afectează aproape 50 de milioane de oameni din întreaga lume, potrivit www.worldalzmonth.org.

Alzheimer a fost identificată pentru prima dată, în 1906, de către medicul german Alois Alzheimer. Această maladie neurodegenerativă, afectează celulele creierului şi ale coloanei vertebrale, cauzează un proces de deteriorare progresivă a funcţiilor cognitive (atenţia, percepţia, memoria, etc.). O persoană afectată de boala Alzheimer trăieşte în medie 8-10 ani de la apariţia primelor simptome, dacă nu intervin alte cauze intercurente de moarte.