Modul în care hrănim animalele de companie, le depozităm mâncarea şi le spălăm vasele poate avea consecinţe negative asupra sănătăţii

885

Modul în care ne hrănim animalele de companie, le depozităm mâncarea şi le spălăm vasele poate avea consecinţe negative asupra sănătăţii dacă nu se procedează corect, atât pentru oameni, cât şi pentru animale.

Au existat mai multe focare de îmbolnăviri în rândul oamenilor după expunerea la hrană pentru câini contaminată cu E. coli şi salmonella, care a fost mai probabilă în cazul dietelor cu hrană crudă din comerţ şi preparate în casă. Aceste diete implică, de obicei, necesitatea de a pregăti mâncarea animalelor de companie în bucătărie, potrivit unui studiu publicat în revista PLOS ONE.

Dar orientările privind modul în care proprietarii ar trebui să manipuleze în siguranţă mâncarea şi vasele pentru animale de companie sunt limitate, iar eficacitatea lor este neclară, astfel că autorii noului studiu au investigat obiceiurile de hrănire ale proprietarilor de câini şi au analizat impactul protocoalelor de igienă ale Administraţiei pentru Alimente şi Medicamente asupra   contaminării vaselor de mâncare pentru câini, potrivit CNN.

În timpul unor conversaţii ocazionale între nutriţioniştii veterinari, „ne-am dat seama că, atunci când venea vorba de propriile noastre animale de companie, cu toţii aveam practici diferite de depozitare şi igienă a hranei pentru animale de companie”, a declarat Emily Luisana, coautor al studiului şi nutriţionist veterinar pentru animale mici.

„Odată ce ne-am dat seama că recomandările (FDA) erau relativ necunoscute chiar şi în rândul profesioniştilor, am vrut să vedem ce făceau ceilalţi proprietari de animale de companie”, a mai spus Luisana.

Cercetătorii au descoperit că 4,7% din 417 proprietari de câini chestionaţi erau conştienţi de liniile directoare ale FDA privind manipularea alimentelor pentru animale de companie şi igiena vaselor, 43% dintre participanţi au depozitat mâncarea pentru câini la mai puţin de 1,5 metri de mâncarea pentru oameni, 34% s-au spălat pe mâini după ce au hrănit şi 33% şi-au pregătit mâncarea pentru câini pe suprafeţe de pregătire destinate utilizării umane.

Cercetările privind legătura dintre animalul de companie şi om au explodat în timpul pandemiei

Cincizeci de proprietari (cu 68 de câini în total) au participat la un experiment de contaminare a bolurilor de aproximativ opt zile. Autorii au prelevat probe din boluri pentru populaţiile bacteriene, cunoscute sub numele de număr de plăci aerobe, apoi au împărţit proprietarii în trei grupuri: Grupul A a urmat sfaturile FDA, care includeau spălarea pe mâini înainte şi după ce au manipulat hrana pentru animale de companie, nefolosirea bolului pentru mâncare, spălarea bolului şi a ustensilelor cu săpun şi apă caldă după utilizare, aruncarea mâncării neconsumate într-un mod desemnat şi depozitarea hranei uscate pentru animale de companie în punga originală.

Grupul B a trebuit să urmeze sfaturile FDA privind manipularea alimentelor, atât pentru animalele de companie, cât şi pentru oameni, care prevedeau, de asemenea, spălarea mâinilor timp de cel puţin 20 de secunde cu săpun şi apă caldă; răzuirea alimentelor de pe vase înainte de spălare; spălarea vaselor cu săpun şi apă mai caldă, 71 de grade Celsius, timp de cel puţin 30 de secunde, uscarea temeinică cu un prosop curat sau utilizarea unei maşini de spălat vase certificate de National Sanitation Foundation pentru spălare şi uscare.

Grupului C nu i s-a dat nicio instrucţiune, dar i s-a spus când va avea loc a doua tamponare.

Practicile urmate de grupurile A şi B au dus la scăderi semnificative ale contaminării vaselor de mâncare, în comparaţie cu grupul C, a constatat studiul. Vasele spălate cu apă caldă sau cu maşina de spălat vase au avut o scădere de 1,5 unităţi pe scara de contaminare, comparativ cu cele spălate cu apă rece sau călduţă. „Orientările privind curăţarea şi dezinfectarea vaselor umane din cadrul Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA se bazează pe obţinerea unei reduceri de 5 log în ceea ce priveşte numărul de bacterii”, au scris autorii.

O reducere de 1,5-log este egală cu o reducere de 90% până la 99% a microorganismelor; o reducere de 5-log înseamnă că 99,999% din microorganisme au fost ucise.

Sursa: Mediafax