Persoanele izolate social prezintă un risc cu 26% mai mare de a dezvolta demență

914

Un studiu interdisciplinar arată că modificările structurilor cerebrale asociate cu memoria și funcția cognitivă sunt direct legate de izolarea socială. Datele arată că persoanele izolate din punct de vedere social au cu 26% mai multe șanse de a dezvolta ulterior demență.

Izolarea socială este direct legată de modificări ale structurilor cerebrale asociate cu memoria, ceea ce o face un factor de risc clar pentru demență, au descoperit oamenii de știință, informează Science Daily.

Încercând să investigheze modul în care izolarea socială și singurătatea sunt legate de demența ulterioară, cercetătorii de la Universitatea din Warwick, Universitatea din Cambridge și Universitatea Fudan au folosit date de neuroimagistică de la peste 30.000 de participanți din setul de date UK Biobank. S-a constatat că persoanele izolate din punct de vedere social aveau volume mai mici de materie cenușie în regiunile creierului implicate în memorie și învățare.

Rezultatele studiului sunt publicate în Neurology, revista medicală a Academiei Americane de Neurologie, într-un articol intitulat „Associations of social isolation and loneliness with later dementia” (Asociații ale izolării sociale și ale singurătății cu demența ulterioară) de Shen, Rolls, Cheng, Kang, Dong, Dong, Xie, Zhao, Sahakian și Feng.

Pe baza datelor de la UK Biobank, o cohortă longitudinală extrem de mare, cercetătorii au folosit tehnici de modelare pentru a investiga asocierile relative ale izolării sociale și singurătății cu demența incidentă de toate cauzele. După ajustarea pentru diverși factori de risc (inclusiv factori socio-economici, boli cronice, stil de viață, depresie și genotipul APOE), s-a demonstrat că persoanele izolate social au o probabilitate cu 26% mai mare de a dezvolta demență.

Singurătatea a fost, de asemenea, asociată cu demența ulterioară, dar această asociere nu a fost semnificativă după ajustarea pentru depresie, care a explicat 75% din relația dintre singurătate și demență. Prin urmare, în raport cu sentimentul subiectiv de singurătate, izolarea socială obiectivă este un factor de risc independent pentru demența ulterioară. O analiză suplimentară a subgrupurilor a arătat că efectul a fost proeminent la cei cu vârsta de peste 60 de ani.

Profesorul Edmund Rolls, cercetător în neuroștiințe de la Departamentul de Informatică al Universității din Warwick, a declarat: „Există o diferență între izolarea socială, care este o stare obiectivă de legături sociale scăzute, și singurătatea, care este o izolare socială percepută subiectiv”.

„Acum, că știm care este riscul pentru sănătatea creierului și pentru demență al izolării sociale, este important ca guvernul și comunitățile să ia măsuri pentru a se asigura că persoanele în vârstă au parte de comunicare și interacțiuni cu alte persoane în mod regulat”.