Premiul Nobel pentru Medicină 2020, acordat pentru descoperirea virusului hepatitei C

1248

Cercetătorii Harvey J. Alter, Michael Houghton şi Charles M. Rice au fost desemnaţi, luni, 5 octombrie, laureaţii premiului Nobel pentru medicină pe anul 2020 pentru descoperirea virusului hepatitei C, conform anunţului făcut de Thomas Perlmann, secretar general al Comitetului Nobel de la Institutul Karolinska din Stockholm, Suedia.

Cei trei cercetători au fost recompensaţi pentru „contribuţia lor decisivă în lupta împotriva hepatitei transmisibile prin sânge, o problemă majoră de sănătate globală, care poate să cauzeze ciroză şi cancer hepatic”, potrivit anunţului Comitetului Nobel.

Premiul Nobel pentru fiziologie sau medicină este primul anunţat din seria distincţiilor atribuite în fiecare an la începutul lunii octombrie.

În 2019, premiul Nobel pentru medicină a fost atribuit cercetătorilor William G. Kaelin jr., Peter J. Ratcliffe şi Gregg L. Semenza pentru „descoperirea modului în care celulele simt şi se adaptează la disponibilitatea oxigenului”.

Cu excepţia distincţiei acordate în domeniul economiei, aceste premii au fost iniţiate de magnatul suedez Alfred Nobel (1833-1896), inventatorul dinamitei.

În 2020, fiecare premiu Nobel va fi însoţit de un cec în valoare de 10 milioane de coroane suedeze (1,1 milioane de dolari), în creştere faţă de suma de 9 milioane de coroane suedeze primită de laureaţii din anii precedenţi.

După atribuirea premiului Nobel pentru medicină, sezonul continuă cu premiul Nobel pentru fizică, pe 6 octombrie, premiul Nobel pentru chimie, pe 7 octombrie, premiul Nobel pentru literatură, pe 8 octombrie, şi premiul Nobel pentru pace, pe 9 octombrie. Premiul Riksbank Sveriges în Ştiinţe Economice în Memoria lui Alfred Nobel va fi anunţat în data de 12 octombrie.