„Oamenii în general au o repulsie organică faţă de impuneri“, arată dr. Ovidiu Alexinschi, de la Institutul „Socola“.
Perioada de izolare la domiciliu ne afectează în mod diferit, spun psihiatrii ieşeni, care ne recomandă să ne resetăm priorităţile în perioada următoare pentru a putea face faţă mai uşor faptului că activităţile noastre s-au mutat în marea majoritate a lor în casă.
Explicaţia pentru care unii dintre noi acceptă mai uşor această schimbare ţine de flexibilitatea interioară a fiecăruia.
„Sunt unii oameni care au o flexibilitate extraordinară şi care reuşesc să se adapteze rapid la această schimbare bruscă a stilului de viaţă, alţii în schimb care sunt mai rigizi, au un alt fel de a reacţiona şi pot avea probleme de adaptare. Aici mă refer în special la persoanele active, care erau mereu în mişcare, care se întâlneau cu foarte mulţi oameni şi care acum se văd imobilizaţi la domiciliu şi trebuie să-şi facă munca prin telefon, online sau în altă formă“, a precizat dr. Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru la Institutul „Socola“ din Iaşi.
Ca să nu ne fie influenţată starea de sănătate, medicii ne recomandă în primul rând să acceptăm situaţia, să o înţelegem, şi să nu o privim ca o impunere, ci ca pe o normalitate temporară.
„Oamenii în general au o repulsie organică faţă de impuneri. Toate aceste restricţii, dacă stăm şi gândim în profunzime, au venit ca o necesitate, nu statul sau o autoritate anume a hotărât că de mâine nu mai iese nimeni din casă, este pentru protecţia generală a tuturor, nu din cauza altor oameni sau din cauza sistemului“, a completat medicul ieşean.
Dr. Alexinschi spune că, dacă înţelegem cu adevărat cauza, putem să începem un proces al adaptării şi să găsim soluţii în perioada următoare pentru a trece cu bine peste această izolare. Acesta este, conform specialiştilor, cel mai important şi cel mai greu pas pe care trebuie să îl facem.
Oamenii care refuză să accepte regulile generale de protecţie şi sfaturile autorităţilor arată o lipsă de flexibilitate, şi chiar o neacceptare a realităţii care acum ne înconjoară.
Conform specialiştilor, persoanele care refuză să respecte indicaţiile autorităţilor ajung să se pună în pericol atât pe ei, cât şi pe cei din jur, având impresia că „sunt imuni la tot ce se întâmplă, sfidând tot ce înseamnă lege şi autorităţi“, după cum spune specialistul ieşean.
Creşterea constantă a cazurilor de îmbolnăvire cu coronavirus şi numărul foarte mare de persoane din carantină ar trebui să reprezinte o responsabilitate mai mare pentru toată populaţia, mai ales având în vedere situaţia delicată în care se află sistemul de sănătate.
„Impresia mea este că publicul se aştepta ca totul să se termine într-o săptămână. Trebuie să ajustăm situaţia la justa ei valoare, nu se va întâmpla atât de repede, dacă vrem într-adevăr o rezolvare durabilă şi ca să nu mai existe o revenire în forţă în perioada Paştelui, ca să nu mai fie o explozie de noi cazuri, trebuie să înţelegem şi să ne reaşezăm viaţa în perioada următoare. Nu toată lumea poate să stea în casă, din păcate, poate mulţi ar prefera asta, dar nu pot prin prisma a ceea ce fac. Cu atât mai mult presiunea trebuie să fie pentru a înţelege acest lucru, pentru a sta cât mai liniştiţi“, a declarat dr. Ovidiu Alexinschi.
Astfel, medicii recomandă să folosim acest timp petrecut la domiciliu într-un mod util, să facem tot ceea ce ne-am propus anterior şi nu am reuşit din cauza lipsei timpului, să citim mai mult, să petrecem mai mult timp cu familia, sau să facem diferite activităţi care se potrivesc stilului de viaţă.
Ştirile negative creează anxietate
Având în vedere că în această perioadă există persoane care spun că uitându-se constant la televizor sau ascultând oră de oră ştirile simt că le este tot mai teamă de ceea ce va urma, medicii recomandă să descoperim activităţi care să ne abată atenţia măcar pentru o scurtă perioadă din zi.
De asemenea, este nevoie ca informarea să fie făcută din surse credibile şi verificabile şi nu de pe orice site, care ar putea să promoveze ştiri false.
„O avalanşă de informaţii nu face decât să întreţină o senzaţie de tensiune, de anxietate, şi poate chiar de panică. Sunt mecanisme psihologice fine, acesta este motivul pentru care numărul de noi cazuri de îmbolnăviri se dă o singură dată pe zi, pentru că un flux permament nu făcea decât să întreţină nejustificat această atmosferă tensionantă“, a declarat dr. Ovidiu Alexinschi.
Medicul psihiatru atrage atenţia şi asupra unor termeni folosiţi incorect, distanţa socială fiind de fapt distanţare fizică, deoarece „pentru că a te distanţa social implică şi reflecţie, puţină excludere“.
Specialistul ne îndeamnă ca în această perioadă să ne păstrăm optimismul şi încrederea că există viaţă după epidemia de coronavirus, important fiind să ne păstrăm speranţa şi să fim cât mai activi.
„Sunt convins că doar timpul foarte scurt ne mai desparte de găsirea de soluţii. Ştim că sunt în dezvoltare molecule terapeutice, vaccinuri, trebuie doar să tragem puţinde timp, să utilizăm acest timp pentru a face altfel de lucruri şi pentru a oferi răgaz echipelor de cercetare să implementeze aceste soluţii. Nu spun că se va reveni la normal, spun că se va schimba ceva pentru noi ca popor, ca omenire, poate că sentimentul de solidaritate va avea alte înţelesuri. Poate că unitatea va avea alt sens“, a completat dr. Ovidiu Alexinschi.