Medicii, şi în general tot personalul medical, încep să resimtă tot mai mult în ultima perioadă efectele pandemiei de coronavirus şi implicit consecinţele negative pe care le are.
În primul rând, la trei luni de când viaţa tuturor s-a schimbat, personalul medical se confruntă cu oboseală fizică, dar mai ales psihică, sau, după cum este cunoscut, sindromul „burn-out“. În acelaşi timp, s-a observat că după data de 15 mai a existat o relaxare generală din partea populaţiei, relaxare care acum începe să se reflecte în creşterea numărului de cazuri zilnice.
„De peste 100 de zile, în fiecare dimineaţă, lucrătorul medical român, fie el medic, asistent, infirmier, se trezeşte sub spectrul unei ameninţări copleştioare prin persistenţă, o apăsare continuă, invizibilă, agasantă. Pentru că a trecut 15 mai, cu «relaxarea», care a fost interpretată ca un punct-terminus al problemei. Dar parşivul virus, «creaţie» diabolică a laboratoarelor genetice chinezofantezisto-conspiraţioniste, nu a dormit şi nici nu s-a relaxat. Iar pentru medici, luminiţa de la capătul tunelului dezinfectant s-a cam stins. Pentru că, forjaţi zi de zi, oră de oră, minut de minut, medicii, asistenţii medicali, care au făcut şi fac de mai bine de trei luni eforturi supraomeneşti – gărzi, ture, filtre epidemiologice, izolatoare, zone-tampon – sunt epuizaţi“, a precizat dr. Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru de la Institutul de Psihiatrie „Socola“.
Medicii recomandă în continuare populaţiei să respecte măsurile de prevenţie, pentru că pericolul nu a trecut, ci dimpotrivă, numărul cazurilor noi este unul tot mai mare.
Sursa: Ziarul de Iași