Studiu: vaccinurile AstraZeneca şi Pfizer sunt eficiente împotriva variantei Delta

452

Vaccinurile anti-COVID-19 dezvoltate de compania AstraZeneca şi de alianţa Pfizer-BioNTech rămân pe scară largă eficiente împotriva variantelor Delta şi Kappa ale virusului ce provoacă maladia COVID-19, identificate prima dată în India, potrivit unui studiu ştiinţific, ai cărui autori au subliniat nevoia de a continua campaniile de vaccinare, informează Reuters.

Noul studiu, realizat de cercetători de la Universitatea Oxford şi publicat în revista Cell, a analizat abilitatea anticorpilor prezenţi în sângele persoanelor vaccinate cu schemă completă de a neutraliza variantele extrem de contagioase Delta şi Kappa.

„Nu există dovezi ale unei evadări pe scară largă a virusului, fapt care sugerează că actuala generaţie de vaccinuri va oferi protecţie împotriva tulpinii B.1.617”, afirmă autorii studiului, referindu-se la variantele Delta şi Kappa prin intermediul unui cod des folosit.

Cu toate acesta, concentraţia de anticorpi neutralizanţi din sânge a fost puţin redusă, ceea ce ar putea să ducă la cazuri de reinfectare, au avertizat ei.

Săptămâna trecută, o analiză realizată de Public Health England (PHE) a arătat că vaccinurile fabricate de Pfizer Inc şi AstraZeneca oferă o protecţie înaltă – de peste 90% – faţă de riscul de spitalizare asociat variantei Delta.

Delta este pe cale să devină varianta virală dominantă la nivel global, a anunţat vineri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Cercetătorii de la Universitatea Oxford au analizat totodată tiparele de reinfectare la persoanele care au avut în trecut COVID-19. Riscul de reinfectare cu varianta Delta pare deosebit de mare în rândul persoanelor infectate anterior cu variantele Beta şi Gamma, care au fost depistate prima dată în Africa de Sud, respectiv în Brazilia.

În schimb, infecţia anterioară cu varianta Alfa – denumită şi B117 -, detectată iniţial în Marea Britanie, oferă o protecţie „rezonabilă” împotriva tuturor variantelor îngrijorătoare, furnizând astfel un tipar pe baza căruia ar putea fi fabricate vaccinurile din generaţia următoare.