Transmisia serotoninergică

1038

Sinapsa – formaţiune structurală specializată, care se realizează între axonul neuronului presinaptic şi dendritele sau corpul celular al neuronului postsinaptic.

Neurotransmiţătorii – substanţe chimice eliberate la nivelul terminaţiilor nervoase presinaptice, care se fixează pe situsuri receptoare specifice de la nivelul neuronilor postsinaptici.

Neurotransmiţător vs neuromodulator

– Neuromodulatorii reprezintă o subclasă a neurotransmiţătorilor.

Diferenţa esentială dintre neurotransmitător şi neuromodulator constă în faptul că neurotransmiţătorul este o substanţă chimică eliberată de neuron pentru a trimite semnale către următorul neuron, în timp ce neuromodulatorul este o substanţă chimică eliberată de neuron pentru a modifica eficacitatea transmisiei semnalului.

Neurotransmiţătorul acţionează astfel asupra unui singur neuron postsinaptic, de la un singur neuron presinaptic, în timp ce neuromodulatorul poate acţiona asupra unui grup de neuroni.

Neurotransmiţătorii sunt eliberaţi în fanta sinaptică, în timp ce neuromodulatorii pot fi eliberaţi în orice zonă a neuronului.

Neuromodulatorii pot mări sau micşora transmisia semnalului care se produce prin neurotransmiţători prin controlul sintezei şi aş cantităţii de neurotransmiţători eliberaţi ca răspuns la stimuli.

Principalii neurotransmiţători: Dopamina, Serotonina, Acetilcolina, Histamina şi Norepinefrina.

Dr. Aniculăesei Diana Cătălina, medic rezident psihiatrie – Institutul de Psihiatrie „Socola” Iaşi

Citiţi continuarea articolului, accesând link-ul următor: Transmisia serotoninergică