Vaccin de tip ARN mesager împotriva malariei

779

Compania farmaceutică germană BioNTech plănuieşte să dezvolte în următorii ani un vaccin pe baza tehnologiei ARN mesager împotriva malariei, un studiu clinic în acest sens urmând să fie demarat până la finalul lui 2022, au anunţat reprezentanţii companiei germane.

Vaccinurile bazate pe tehnologia acidului ribonucleic mesager (ARNm) se folosesc de instrucţiuni genetice ale virusului pentru a construi un fragment al virusului, împotriva căruia organismul declanşează răspunsul imunitar.

BioNTech a precizat că intenţionează să dezvolte un vaccin sigur şi cu o eficienţă ridicată pe bază de ARN mesager, care să garanteze o imunitate pe termen lung împotriva malariei. Compania analizează totodată modalităţile de a instala o facilitate de producţie în Africa, unde să poată fi fabricate vaccinuri de tip ARNm, se mai precizează în comunicat.

Compania germană, cu sediul în oraşul Mainz, s-a asociat cu gigantul farmaceutic american Pfizer, dezvoltând împreună unul dintre primele vaccinuri pe baza ARN mesager împotriva noului coronavirus care au fost aprobate pentru utilizare la nivel global.

BioNTech a încasat venituri de 270,5 milioane de euro în 2020 doar de pe urma vaccinului împotriva COVID-19.

Malaria este o boală infecţioasă care poate pune viaţa în pericol, fiind provocată de paraziţi transmişi la om prin înţepătura femelei ţânţarului anofel. Poate fi prevenită şi este tratabilă.

Cu toate acestea, malaria este considerată una dintre cele mai periculoase boli infecţioase din lume. În 2019, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a înregistrat 229 de milioane de cazuri şi peste 400.000 de decese asociate, cele mai multe în rândul copiilor cu vârste sub cinci ani.

Africa, unde s-au înregistrat 94% din totalitatea cazurilor recente de malarie, este pe departe continentul cel mai grav afectat de această maladie.

Oamenii de ştiinţă lucrează de mai multe decenii la crearea unui vaccin eficient împotriva malariei, dar niciunul nu a fost autorizat până în prezent.