Ziua mondială de luptă împotriva maladiei Alzheimer – 21 septembrie 2024

224

În fiecare an, pe data de 21 septembrie, se marchează Ziua mondială de luptă împotriva maladiei Alzheimer, lansată în anul 1994 de către Federația Alzheimer’s Disease International (ADI), organizație ce cuprinde peste 100 de asociații de sprijin și luptă împotriva acestei maladii din întreaga lume, sub patronajul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Activitățile de educare și informare dedicate acestei patologii se desfășoară pe tot parcursul lunii septembrie, astfel încât această perioadă a preluat denumirea de „Luna Internațională de Conștientizare a Bolii Alzheimer”.

„Este timpul să acționăm pentru demență, este timpul să acționăm pentru Alzheimer” – aceasta este tema campaniei inițiate anul acesta de Federația Alzheimer’s Disease International (ADI), având principalul scop de a atrage atenția asupra necesității adoptării unor planuri naționale pentru demență, în diferite țări, inclusiv România.

Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași susține și se alătură inițiativei propuse de Federația ADI atât prin organizarea, ca în fiecare an, a unor activități recreative, de stimulare cognitivă și senzorială dedicate pacienților internați cu această afecțiune în cadrul Secției Exterioare Bârnova, cât și prin promovarea participării la manifestul organizat de Societatea Română de Alzheimer.

„Aceste activități se desfășoară atât în contextul manifestărilor internaționale specifice lunii septembrie, cât și ca o preocupare permanentă de îmbunătățire a calității vieții pacienților cu demență, de reducere a stigmatizării, precum și de informare constantă a populației referitor la ce înseamnă această maladie și impactul acesteia asupra tuturor celor implicați”, a declarat dr. Elena Ungureanu, medic primar psihiatrie în cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași.

Pe lângă manifestările organizate de către Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași, la nivel național, Societatea Română de Alzheimer va organiza pe 21 septembrie, la București, un marș intitulat Manifestul pentru Sănătatea Creierului, cu scopul de a arăta că stigmatizarea din jurul demenței este reală și trebuie abordată în consecință. Manifestarea este cu atât mai importantă cu cât în țara noastră nu este încă recunoscut faptul că demența reprezintă o problemă de sănătate publică, nefiind elaborată o strategie națională privind această afecțiune.

Se estimează că acum, la nivel global, trăiesc peste 50 de milioane de persoane diagnosticate cu boala Alzheimer, la fiecare trei secunde un nou pacient primind acest diagnostic.

În Europa sunt înregistrate anual între 14.000 și 15.000 de cazuri noi cu această patologie.

Numărul celor afectați de boala Alzheimer este așteptat să crească la peste 152 de milioane până în anul 2050.

În prezent, demența reprezintă a cincea cauză principală de deces în lume.

În România, în anul 2016 exista un număr de aproximativ 300.000 de persoane diagnosticate cu Alzheimer, cu o rată a diagnosticării ce se situează între 10-15%, mult peste media europeană, la care se adaugă bineînțeles și cei care sunt îngrijiți de familie fără a fi diagnosticați.

Costurile globale ale îngrijirilor de sănătate și sociale destinate bolii Alzheimer au fost estimate în 2018 la aproximativ 818 miliarde de dolari americani. Dacă aceste costuri ar reprezenta venitul unei țări, aceasta ar fi a optsprezecea economie a lumii. Acestea sunt însă doar costuri financiare, neputându-se evalua impactul real social, emoțional, familial.

******

„Cu ocazia celebrării, în luna septembrie, a luptei împotriva maladiei Alzheimer, ne propunem un scop comun, respectiv acela de a crește gradul de conștientizare, dar și de a reduce stigmatizarea ce înconjoară boala Alzheimer și toate formele de demență. Tema campaniei de anul acesta subliniază necesitatea unei acțiuni colective pentru a aborda această problemă care afectează viețile a milioane de oameni din întreaga lume.

Un domeniu critic în care este nevoie urgentă de acțiune este cel care privește dezvoltarea unor planuri naționale pentru demență la nivel global. Este nevoie de strategii cuprinzătoare care pot ghida țările în furnizarea unei mai bune îngrijiri, precum și de sprijin și resurse pentru cei afectați de demență.

În Europa, 20 de țări au făcut progrese semnificative în acest domeniu, obținând o îmbunătățire semnificativă a calității îngrijirii și servicii de sprijin, prin punerea în aplicare a planurilor naționale privind demența. Aceste exemple ilustrează impactul transformărilor pe care o abordare structurată o poate avea asupra îngrijirii în demență. Cu toate acestea, în ciuda acestor progrese, multe țări, inclusiv România, nu dispun încă de astfel de cadre strategice. Este esențial să milităm pe lângă factorii noștri de decizie pentru a acorda prioritate elaborării și adoptării unui plan național privind demența. Fără un astfel de plan, mii de persoane care trăiesc cu demență și familiile acestora vor continua să se confrunte cu îngrijire și sprijin inconsecvente, iar stigmatizarea bolii va persista.

Necesitatea unei strategii naționale este mai urgentă ca oricând, iar în septembrie avem o ocazie unică de a ne face vocile auzite și voi toți, cei din România, puteți susține implementarea unei strategii naționale privind demența. Să lucrăm împreună pentru a ne asigura că factorii noștri de decizie înțeleg urgența acestei probleme și se angajează în luarea unor măsuri concrete.

În plus, vă invit să sprijiniți eforturile Societății Române Alzheimer de promovare a adoptării unei strategii naționale. O astfel de inițiativă este Manifestul pentru Sănătatea Creierului, programat pentru 21 septembrie 2024, în București. Mesajul-cheie pentru acest marș și, de fapt, al campaniei noastre, este că stigmatizarea din jurul demenței este reală și trebuie să fie abordată în mod adecvat. Avem nevoie de un plan cuprinzător pentru a face față acestei provocări viitoare. Fie ca această lună să ne reamintească faptul că noi toți putem face diferența. Este timpul să acționăm pentru demență, este timpul să acționăm pentru Alzheimer” – este mesajul transmis, anul acesta, de Paola Barbarino, CEO al Alzheimer’s Disease International (ADI).