Stil de viață sănătos

870

Odihnă 7-9 ore pe zi – cine doarme mai puțin sau mai mult își scurtează viața. Cel mai sănătos somn este cel de la 22:00 -23:00 până la 6:00 -07:00 dimineața.

Odihna poate să fie și activă. Odihna activă presupune să faceți ceva ce vă destinde, ce vă relaxează, să faceți ceva ce vă place în viață: dans, înot, muncă plăcută intensă, mișcare, exercițiu fizic sau sport intens, cititul unei cărți, ascultarea muzicii, plimbarea cu prietenii prin parc (prin natură) etc.

Alimentație sănătoasă – mai puțină mâncare animală, proteină, grăsime animală (lapte, brânză, carne, ouă și derivate din acestea) și mai multă mâncare vegetală, după cum recomandă din ce in ce mai mulți nutriționiști.

Hidratarea: 6-10 pahare de apă pe zi, de preferat minim 7-8 pahare (2 litri) de apă pe zi (apă, nu cafea, băuturi dulci sau acidulate, sucuri, de preferat apă plată sau chiar de la robinet).

Munca și mișcarea – munca (de preferat intensă) 8 ore pe zi. Mișcarea intensă în urma căreia să se transpire (mai ales pentru cei care au muncă sedentară, muncă de birou etc.) minim o oră pe zi sau lucrul în gospodărie, exerciții fizice, sport, chiar urcatul scărilor și mersul pe jos minim 30-45 minute pe zi este sănătos.

Activitățile fizice și controlul greutății. Managementul stresului (managementul energiei): luați viața așa cum este, cu bune și mai puțin bune; e important să nu lăsați necazurile și stresul să vă doboare, altfel sistemul imunitar va scădea, iar la un om cu sistemul imunitar scăzut vor apărea iminent boli, afecțiuni grave și chiar fatale: obezitate, cancer, diabet, boli cardiovasculare (BCV), atac vascular cerebral (AVC) etc.

Găsiți metode de relaxare, de detașare de stresul zilnic care poate aduce boli: ascultați muzică, citiți o carte, ieșiți cu prietenii sau plimbați animalele de companie în zone cu verdeață, în care vă puteți oxigena creierul pentru a vă simți mai bine, faceți mișcare, exerciții fizice. Sportul face ca sistemul imunitar să fie mai rezistent, ne ajută să fim mai rezistenți la stres și să prevenim și chiar să vindecam bolile care au fost declanșate de un stil de viață nesănătos.

Educația (care include și autoeducația, dezvoltarea personală) este un alt factor important care intră în componența stilului de viață sănătos.

Stilul de viață sănătos înseamnă să schimbăm modul de a trai, dar și modul de gândire (nesănătos) cu un mod de trai și de gândire sănătoasă, constructivă, pozitivă. Renunțați, cu ajutorul informarii, educării, auto-educării, la obiceiurile proaste, nesănătoase, și înlocuiți-le cu obiceiuri bune, sănătoase, pentru dumneavoastră și pentru cei din jurul dumneavoastră.